Çocuk-Oyun Terapisi
Yetişkin bireyler sorunlarını, yaşamış oldukları problemleri konuşarak aktarıyorsa çocuklar da oyun üzerinden aktarım sağlarlar.
Oyun terapisi aracılığıyla çocuk yaşantısından parçaları oyuna taşır ve oyun esnasında duygularını paylaşır, böylece çocuğun sorunlarını ifade etmesine yardımcı olunmuş olur. Sonrasında amaç çatışmaların çözümlenerek yeniden yapılandırılmasıdır. Çünkü çocuklara soru sorarak duygu ve düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmak çoğu zaman güçtür. Sorulan sorulara cevap vermeyen çocuk oyun esnasında uzman kişi eşliğinde birçok duygu ve düşüncesini açığa çıkartacaktır. Bu terapi tekniği evde anne babayla ya da okulda öğretmenle oynanan oyundan farklıdır.
Oyun terapisinin amacı çocuğun kendini duygusal olarak iyi hissetmesini sağlamaktır. Çocuğun normal gelişimini etkileyen duygusal, davranışsal ve psikolojik problemleri ortadan kaldırmak ve problemin büyümesini önlemektir. Terapi sürecinin sonunda çocukların yaşadıkları duygusal sıkıntıları gidermeleri ve sağlıklı gelişimlerine ulaşmaları hedeflenir.
OYUN TERAPİSİ ÇALIŞMA ALANLARI:
-
Uyku problemleri,
-
Yeme problemleri,
-
Tuvalet problemleri (enürezis-alt ıslatma/enkoprezis-kaka tutma, yapamama),
-
Kaygı ve korku,
-
Fobi ve tikler,
-
Okula başlama ve okula uyum sağlamada güçlük,
-
Aile içi problemler ve boşanma süreci,
-
Öfke ve saldırganlık davranışları,
-
Akran zorbalığına maruz kalma,
-
Travma ve istismar,
-
Ayrılık anksiyetesi,
-
Yakın birine duyulan kayıp ve yas süreci,
-
Gecikmiş fiziksel gelişim,
-
Arkadaş ilişkilerinde iletişim problemleri,
-
Kardeş kıskançlığı,
-
Ekran bağımlılığı